Wandeling Oost Amsterdam // free of charge wandelroute Your Little Black Ebook


Zoals jullie wellicht weten woon ik zelf in Amsterdam Oost vlakbij de Amstel. Een tremendous uitvalsbasis om te wandelen, volg de Amstel en ik ben in een kwartiertje in de natuur of hartje centrum. Een stuk Amsterdam waar jij misschien niet wekelijks komt is de Oostzijde van het Centrum. Toen ik web in Amsterdam kwam wonen voelde het bij Oostenburg, waar eerst Amsterdam Roest zat nog een beetje als de NDSM-werf (door Amsterdam Noord is er ook een wandelroute). Nu wordt ook dit deel van Centrum Oost helemaal ‘opgeknapt’, maar als je deze wandeling loopt zul je je verbazen hoe industrieel het toch nog aanvoelt. Uiteraard geef ik je onderweg steeds aan waar je iets lekkers kunt halen of wat leuk is om even op te letten!

Volg @yourlbb op Instagram


Let’s go exterior

afwisselende wandelroute door het Oosten van amsterdam

Hoe goed ken jij de Amsterdam Oost en de Oostzijde van Amsterdam Centrum? Speciaal voor jou heb ik een wandelroute uitgestippeld langs mijn favoriete hotspots in de buurt waar ik woon. Houd de ontwikkelingen rond lockdowns goed in de gaten, het kan zijn dat enkele locaties nu helaas nog gesloten zijn. Deze wandeling is iets meer dan 7 kilometer, afhankelijk van de routes die je neemt. Je kunt het finest de locaties steeds by way of Google Maps bekijken voor de beste route van A naar B, maar ik zal een zo goed mogelijke beschrijving geven van de straten die je het finest kunt nemen. Veel plezier!

yusu amsterdam oost

© Yusu

begin Wandeling Oost amsterdam

De statige Plantagebuurt

Je kunt de route op een paar verschillende plekken starten in de buurt van de Sarphatistraat. Bijvoorbeeld bij Bakhuys, waar ze niet alleen heerlijk brood en gebak hebben maar waar je ook terecht kunt voor een espresso to go. Een ander startpunt kan Yusu zijn, een nieuwe koffie hotspot bij de HvA (Andreas Bonnstraat 2). Begin je bij Bakhuys dan loop je de Sarphatistraat in richting de Roeterstraat en daar sla je linksaf. Begin je bij Yusu, dan ga je by way of het bruggetje over het water bij de Mauritskade naar de Spinozastraat en steek je by way of de Sarphatistraat de Roeterstraat in. De Roeterstraat loop je helemaal uit tot je hyperlinks op de hoek de Espresso Firm ziet, daar sla ja linksaf. Onderweg kom je verschillende leuke tentjes tegen die take-away doen, zoals: Oleg Pelmeni, T eten en drinken en De Pizzabakkers.

Als je de Plantage Muidergracht uitloopt loop je tegen de achterkant van de Hortus Botanicus aan. Sla rechtsaf de Plantage Parklaan in en even verderop vind je de ingang van het Wertheim Park. Loop richting het water en daar vind je een pad dat je kunt uitlopen tot Latjesbrug. Daar heb je al uitzicht op Entrepotdok en de Laagte Kadijk. Daar loop je by way of de Nieuwe Herengracht heen.

wandeling centrum oost

Uitzicht vanaf de Latjesbrug

vervolg wandeling oost amsterdam

Burgers en Scheepvaart

Through de Scharrebiersluis (het bruggetje) loop je richting het Kadijksplein en de Laagte Kadijk. Hier in de buurt vind je verschillende adressen om iets te eten en drinken, allemaal met andere openingstijden. Sotto voor pizza, Bakers & Roasters voor een lekkere brunch, maar dé lockdown spot die je echt niet over magazine slaan is In Between Burgers. Hier scoor je een heerlijke smashburger die je op een bankje op het Entrepotdok even rustig kunt opeten. In Between Burgers zit bij de ‘backdoor’ van Restaurant Entrepot (Laagte Kadijk 1). Afgelopen zomer at ik nog bij hun pop-up op het terras van Carré en ik kijk er ontzettend naar uit om weer bij hen aan te schuiven zodra het kan. In Between Burgers doet take-away van woensdag tot en met zondag en is in het weekend open vanaf 12.00 uur. Een perfecte spot voor lunch zoals wij deden tijdens deze wandeling! Wij bestelden de ‘normale’ burger en de Venison burger, en deden 50/50 (additional servetjes meenemen handig, need fingerlicking good). Goed om te weten: er is ook een veggieburger. Nadat je je burger rustig hebt opgegeten loop je terug richting Kadijksplein en het Scheepvaartmuseum.

wandeling amsterdam centrum - in between burgers

Dé smashburger van In Between Burgers

wandeling amsterdam centrum - in between burgers

Bankje aan Entrepotdok

wandeling amsterdam centrum - in between burgers

In Between Burgers pop-up

vervolg wandeling oost amsterdam

Marineterrein & kades

De wandeling door Oost Amsterdam gaat verder langs het Scheepvaartmuseum en Nemo. Ben je wel eens op het Marineterrein geweest? Zeker bij mooi weer is het een heerlijke plek om te picknicken aan het water. Je kunt er zelfs zwemmen! Bij Pension Homeland hebben ze nu iedere woensdag en zondag huisgemaakte doughnuts tijdens de lockdown. Bij De Scheepskameel ben je nu aan het goede adres voor pies om thuis op te warmen. Lekker idee om mee te nemen voor het avondeten. Ze hebben ook een menu, maar dat moet je van te voren even bestellen (take-away do-zo van 16.00-20.00 uur). Through de Kattenburgerstraat loop je richting de Piet Heinkade. Die steek je over naar de Veemkade. Zoek je nog een keer een fijn resort voor een staycation in Amsterdam onthoud dan Hotel Jakarta. Ze hebben een heerlijke spa en een restaurant met erg goed Indonesisch eten. Het is ook één van de groenste resorts! Vanaf de Veemkade zie je het liggen aan de overkant. Loop de Veemkade af langs het water richting het Rietlandpark en steek vlak daarvoor bij Happyhappyjoyjoy weer de Piet Heinkade op. De volgende straat om te ontdekken wordt de Czaar Peterstraat.

vervolg wandeling oost amsterdam

Czaar Peterstraat & Oostenburg

Ik vind de Czaar Peterstraat altijd een beetje een vergeten straat. En dat terwijl er echt veel leuke tentjes en speciaalzaken zitten. Ook vind je er veel ateliers van lokale makers. Qua horeca is er genoeg te beleven op Oostenburg. Zo wordt Amsterdam Roest nu verbouwd en gaan zij later dit jaar (hopelijk) weer open. Hearsay has it dat er ook in Rosa & Rita een nieuwe horecazaak gaat komen. Op de Czaar Peterstraat zelf zijn Kapari en Baretto adressen om te onthouden. De lekkerste kazen voor thuis haal je bij KEF die hier ook een locatie hebben. En ken je idea retailer CP113? Al jaren een begrip in de straat. Als de winkels open zijn zeker een keer teruggaan. Dan zie je hoe de straat echt helemaal tot leven komt! Aan het eind van de Czaar Peterstraat steek je door naar de Zeeburgerstraat. Daar heb je een mooi uitzicht op ‘de molen’. Onthouden voor mooi weer: De Kop van Oost met een fijn terras en Brewboys Bar.

molen amsterdam oost

De Molen in Amsterdam Oost

vervolg wandeling oost amsterdam

Dappermarkt & Oosterpark

Loop door richting de Dapperstraat en sla af. Van maandag tot en met zaterdag wordt hier markt gehouden en is het bij mooi weer altijd gezellig druk. Ben je er op een dag dat het markt is? Koop dan wat lekkere gadgets voor thuis of een bakje kibbeling bij de visboer! Loop de markt af tot de Eerste van Swindenstraat en sla daar rechtsaf richting het Oosterpark. Het Oosterpark is een paar jaar geleden heel mooi opgeknapt. Aan de rand van het park vind je verschillende leuke hotspots, zoals: 5 Brothers Fats, Louie Louie en Bar Bukowksi. In het Oosterpark is The Generator Hostel open voor take-away. Na het Oosterpark steek je zo door naar de Andreas Bonnstraat en kom je weer uit bij Yusu of het Weesperplein bij Bakhuys waar de route is gestart.

  | TIP: bekijk ook de andere wandelingen van Your Little Black Ebook. Bijvoorbeeld: Amsterdam Jordaan / Westerpark en Amsterdam Noord. En ken je deze 4 street art routes al?

oosterpark wandeling amsterdam

Oosterpark

Onze nieuwste lijstjes

Wil jij wekelijks de Amsterdam Weekend Information, een overzicht van alle nieuwe hotspots en de meest populaire artikelen in jouw inbox ontvangen? Dan ben je in 5 minuten helemaal updated! Schrijf je hieronder in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Your Little Black Ebook.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

op vakantie in nederland?

Op Your Little Black Ebook staan honderden staycation ideas voor een vakantie in eigen land. Vind de perfecte accommodatie en plan dat welverdiende week(finish)je weg!

Yourlbb approved hotels >>

Hét vakantiehuizen overzicht met de beste tips voor Nederland >>

Tip de redactie

Heb je een leuke tip die op Your Little Black Ebook thuis previous? Laat het weten by way of onderstaande button en TIP DE REDACTIE!